Opgepast: smeltende tv! 10 gevaarlijke producten in je buurt

3:18 PM Laetitia V. 0 Comments

IKEA roept zijn bedhemels terug wegens verstikkingsgevaar. Tijd voor 21bis om op zoek te gaan naar andere gevaarlijke producten die je beter niet in huis hebt, een gebit bijvoorbeeld of een bepaald soort overjas.
1. Stikken door bedhemel 
Een bedhemel ziet er mooi uit, maar voor kleine kinderen is het niet zonder gevaar. IKEA roept alle verschillende types voor kinderbedden terug na meldingen over verstikkingsgevaar.

2. Verroest gebit 
Een controle van een lichtgevend vampiergebit van de winkel Action toonde aan dat er scheuren kunnen ontstaan in het lichtgevende gebit. De batterijen die in het product zitten kunnen door de scheurtjes in contact komen met speeksel waardoor er roestvorming ontstaat in het speelgoed en dat is gevaarlijk voor de gezondheid. Maar goed, echte vampiers geven toch geen licht.

3. Brandende kachel 
Een kachel hoort warmte af te geven… op een veilige manier. Twee kacheltypes van Dyson (de AM04 en AM05) kampten met veiligheidsproblemen waardoor kortsluiting en brand kan ontstaan. Toch maar een extra dekentje gebruiken?

4. Straffe koffie 
Philips riep begin dit jaar een aantal koffiezetapparaten terug in verband met veiligheidsproblemen. Er kwamen een aantal Philips Café Gourmet-apparaten op de markt die een elektrische schok kunnen afgeven. Dat komt door een fout in de isolatie van het apparaat.

5. Smeltende televisie 
Acht modellen van de Bravia LCD Tvs (KDL-40D3400, KDL-40D3500, KDL-40D3550, KDL-40D3660, KDL-40V3000, KDL-40W3000, KDL-40X3000 en KDL-40X3500) worden wegens oververhitting teruggefloten. Door de hitte smelt bovendien de bovenkant van de behuizing van de televisies. Sony controleert en herstelt de beeldbuizen gratis.

6. Brandwonden door warmtekruik 
Fatboy, de bekende zitzakkenfabrikant, constateerde bij een onderzoek dat haar warmtekruik Desswerrum niet aan de kwaliteitseisen voldoet. De rubberen kruik begint bij gebruik soms te lekken waardoor de consument mogelijk brandwonden kan oplopen. Denk dus twee keer na voor je een kokendhete warmtekruik aan je voeten legt.

7. Glas in de hand 
De RUND glazen van IKEA mogen niet meer gebruikt worden. De bekers zouden breken tijdens gebruik, waardoor een aantal dorstigen ook effectief letsel hebben opgelopen. Dit komt doordat de glazen niet steeds even dik zijn.

8. Slecht gestikt 
Iedereen heeft als baby ooit een rammelaar gehad. Nu blijkt dat die niet altijd zonder gevaar zijn. Het hoofdje op de stoffen babyrammelaars van Zeeman kunnen losgetrokken worden waardoor het rammelelement vrijkomt. Kleine kinderen kunnen dit inslikken en erin stikken.

9. Oververhitting door jas 
Columbia Sportswear waarschuwt voor mogelijke oververhitting van zeven modellen met elektrische verwarming. De verwarming aan de binnenkant van de jas kan oververhit geraken met mogelijk brandwonden tot gevolg. Niet meteen de coolste jas dus.

10. Geef je nieuwe borsten terug 
Het ondertussen failliete bedrijf PIP (Poly Implant Prothese) exporteerde naar meer dan zestig landen borstimplantaten die lekten en daardoor ontstekingen veroorzaakten. In België lieten meer dan 674 vrouwen de dubieuze implantaten plaatsen. De oprichter van PIP, Jean- Claude Mas, werd eind vorig jaar veroordeeld voor grootschalig bedrog.