Nieuwe master Islamitische theologie aan KU Leuven

4:28 PM Laetitia V. 0 Comments

KORT NIEUWS - Rik Torfs, rector van KU Leuven, stelt de eenjarige opleiding Islamitische theologie en godsdienstwetenschappen voor. Je kan deze optie vanaf academiejaar 2014-2015 volgen.
De master in de wereldgodsdiensten, de interreligieuze dialoog en de religiestudie van de Faculteit Theologie en Religiewetenschappen heeft er een nieuwe optie bij. Gedurende één jaar kunnen masterstudenten zich verdiepen in de wereld en tradities van de islam, in een soort universitaire godsdienstopleiding.

Iedereen welkom 
Iedereen die een academische bachelor gehaald heeft, kan de opleiding volgen. Professionele bachelors, zoals lerarenopleiding, moeten eerst een schakelprogramma of een verkorte academische bachelor volgen voor ze aan de master mogen beginnen. Met het masterdiploma kunnen afgestudeerden onder andere consulent in de moslimgemeenschap worden of leraar islam. Deze studie is geen imamopleiding, hoewel de KU Leuven binnen een vijftal jaar wel een volwaardige bachelor- en masteropleiding Islamitische theologie en godsdienstwetenschappen wil aanbieden.
Traditie centraal
Lieven Boeve, decaan van de Faculteit Theologie en Religiewetenschappen, vat kort samen wat de opleiding inhoudt: ‘Het gaat om een theologische opleiding over en vanuit islamitische traditie, die nadenkt over die traditie. De studie bestudeert de relatie van religie tot de wetenschappen en gaat in dialoog met andere godsdiensten over op de vragen en de ontwikkelingen in de westerse cultuur.’ Boeve hoopt in oktober te starten met een tien-tot twintigtal studenten.
Foto's: Cezary Piwowarski (CC-BY-SA-3.0), crystalina (CC-BY-SA-2.0)