Iedereen het Kim Jong-un-kapsel

4:55 PM Laetitia V. 0 Comments

KORT NIEUWS - De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft weer een nieuwe regel verzonnen. Alle mannelijke studenten moeten vanaf nu zijn kapsel hebben.
Het unieke kapsel van Kim Jong-un is alom bekend: bovenop wat langer haar in een zijscheiding en opzij kaalgeschoren. Of het uit ijdelheid is of er een andere reden voor is, is niet geweten, maar alle mannelijke studenten moeten hun kapsel aanpassen aan dat van hun leider.

Noord-Koreanen niet blij 
De BBC citeerde een anonieme bron van Radio Free Asia: ‘We hebben allemaal een ander gezicht, een andere vorm van hoofd. Het zal niet iedereen even goed staan.' In de Korea Times vertelt een Noord-Koreaan die in China woont dat het kapsel met Chinese smokkelaars geassocieerd wordt.
Weinig kapselkeuzes 
In 2013 reguleerde de Noord-Koreaanse overheid de keuze uit kapsels al. Vanaf toen konden vrouwen kiezen uit 18 kapsels en de mannen uit tien. Excentrieke haarstijlen als piekjes en kuiven waren verboden omdat deze tot boysbands of mentale gezondheidsproblemen kunnen leiden.

Vrouwen kregen ook wat meer vrijheid nadat ze getrouwd waren. De creativiteit was voor iedereen een duidelijk signaal dat die vrouw getrouwd was. De mannen daarentegen moesten veel meer regels volgen. Jonge mannen moesten hun haar onder vijf centimeter houden terwijl mannen om de 15 dagen naar de kapper moesten omdat lang haar voedingsstoffen uit de hersenen zou halen. De oudere mannen mochten hun haar tot zeven centimeter laten groeien, hun brein ging toch al achteruit. Hiervoor was het kapsel van leider Kim Jong-un voor iedereen verboden. Hij wou zich net van iedereen onderscheiden.
Foto: petersnoopy (CC BY-SA 2.0)