Down Syndrom Day: 10 films waar het Down Syndroom centraal staat

3:45 PM Laetitia V. 0 Comments

Het is Down Syndrom Day en dat herdenkt 21bis een beetje anders. Mensen met het extra chromosoom hebben ook ambities en deze 10 films laten je een blik in hun wereld werpen. 
Le huitième jour (1996) 
Georges heeft Down Syndroom en woont in een instelling. Harry is een drukke zakenman die zijn privéleven hopeloos verwaarloost. In een moment van onoplettendheid rijdt Harry George bijna omver wanneer hij uit de instelling ontsnapt. George die helemaal alleen is, achtervolgt Harry overal als een trouw hondje. De twee worden beste vriendjes, waardoor Harry inziet dat hij zijn leven moet beteren.

Yo, también (2009) 
Daniel is net afgestudeerd en krijgt een baantje op het Departement van Sociale Zaken. Daar wordt hij verliefd op Laura, een ravissante vrouw die zich er niet voor schaamt om na een nachtje stappen met een wildvreemde in bed te duiken. Daniel is hopeloos verliefd op haar, maar wordt afgewezen omdat hij het Syndroom van Down heeft. Daniel geeft echter niet zomaar op.

Met Man en Macht (2013) 
De gemeenteraadsverkiezingen van Ransegem komen eraan wanneer de oer-Vlaamse gemeente wakker geschud wordt. De inwoners worden meegesleurd in de harde verkiezingsstrijd. Iedereen moet keuzes maken, ook de burgemeester die zijn oogappel Mieke, de kleindochter met het Syndroom van Down, misschien op de tweede plaats moet zetten.

Colegas (2012) 
Drie jongeren met Down Syndroom vluchten weg om ten volle te ervaren wat vrijheid is. Ze reizen naar ongewone plaatsen om hun wensen te vervullen. Stalone wilt de zee zien, Aninha hoopt de ware Jacob te ontmoeten en Mario wil heel graag kunnen vliegen.

The Memory Keeper’s Daughter (2008)
Een tweeling, bestaande uit een jongen en een meisje, wordt uit elkaar gehaald na de geboorte. Vaderlief wil niet dat moeder en zoon ontdekken het meisje een extra chromosoom heeft.

Any Day Now (2012) 
Een homokoppel uit de jaren 70 vecht het systeem aan om het hoederecht te behouden over de achtergelaten tiener die bij hen inwoont.

Café de Flore (2011) 
Twee verhalen die niets met elkaar te maken lijken te hebben komen op het einde samen. Aan de ene kant volgt de film Antoine, zijn nieuwe vriendin Rose en de moeilijke relatie met zijn ex-vrouw Carole. Aan de andere kant is het verhaal van Jacqueline, de overbeschermende moeder van Laurent, haar zoon met Down Syndroom.

Ik ben Thomas en ik ga dood 
De 34-jarige Thomas is gek op voetbal, maar is ook helemaal zot van zijn vrienden. Zijn gezondheid gaat echter achteruit en uit medisch onderzoek blijkt dat hij ernstig ziek is.

Mr. Blue Sky (2007)
Drie vrienden zitten in de knoop met zichzelf. Ze worden volwassen en bekritiseren hoe de wereld naar heb kijkt terwijl ze vechten tegen obstakels die op hun pad liggen.

The Child King (2007)
De zevenjarige Jarret West twijfelt aan het bestaan van de Kerstman. Zijn broer Jeremy heeft het Syndroom van Down en neemt hem mee op een spannende speurtocht naar de Noordpool om te bewijzen dat de Kerstman écht is.
Via 21bis.be 
Foto's: Vanellus Foto (CC 3.0), Rich Johnson (CC 2.0)