Belgische Holocaust-overlevende Regine Beer overleden

4:22 PM Laetitia V. 0 Comments

KORT NIEUWS - Regine Beer overleefde de Holocaust en streed voor vrede en tegen racisme en onverdraagzaamheid. Ze werd 93 jaar. 
Tijdens de Eerste Wereldoorlog vluchtte de familie Beer naar Amsterdam, waar in 1920 Regine geboren werd. Het volgende jaar keerden ze terug naar België. Op 3 september 1943 werd ze door de Gestapo, de Duitse geheime politie, uit haar bed gehaald en naar het Nachtegalenpark in Antwerpen gebracht dat toen hun hoofdkwartier was. Vandaar ging ze verder naar de Dossinkazerne in Mechelen en vervolgens naar het Poolse concentratiekamp Auschwitz-Birkenau. Op 20 mei 1945 keerde Beer terug naar huis. Met Paul De Keulenaer schreef ze het boek Mijn leven als KZA 5148 over haar deportatie en gevangenschap. KZA verwijst naar Konzentrationslager Auschwitz, concentratiekamp in het duits, 5148 was het merknummer dat op haar arm getatoeëerd werd.
Gelauwerd en beprijsd 
Regine Beer vertelde haar levensverhaal tijdens de vele lezingen die ze gaf en trok ook met jongeren naar Auschwitz. Ze kreeg allerlei prijzen en benoemingen. Zo nam ze de Prijs voor de Democratie in ontvangst in 1995 en werd ze gelauwerd tot Vredesvrouw in de Senaat door de Vrouwenraad in 2012. Zondag zou ze de lifetime achievement award ontvangen hebben van de progressieve vrouwenbeweging Zij-kant. Ze was een van de laatste overlevenden van de gruwelen van de Holocaust.
Via 21bis.be 
Foto's: Twitter AFF_Verzet, angelo celedon AKA lito sheppard (CC-BY-SA-2.5)