700 jaar oude handtas tentoongesteld in Londen

4:00 PM Laetitia V. 0 Comments

De oudste damestas ter wereld wordt voor het eerst tentoongesteld. De clutch, een mini-versie van een handtas, is zo'n 700 jaar oud en werd aan de Courtauld Gallery in Londen nagelaten. 
De oudste clutch ter wereld zou rond 1300 bewerkt zijn in het Noord-Iraakse Mosul. Iets meer dan 700 jaar later kan iedereen dit fraaie accessoire bekijken in de Courtauld Gallery Londen. De tas behoorde eerst toe aan de Victoriaanse verzamelaar Thomas Gambier Parry, die in 1888 stierf. Zijn familie schenkt de tas nu aan het Britse museum.

Het mysterie van de handtas werd nog niet zo lang geleden onthuld. Hiervoor dacht men dat het een zadeltas van een ruiter was of een soort portemonnee. Na nieuw bewijs te hebben gevonden, stelde men vast dat het een kleine damestas was.

Van wie de tas was, is onbekend. Dat het een van de mooiste metaalbewerkingen uit de Islamitische geschiedenis is, staat wel vast. De koperen clutch is versierd met gouden en zilveren details en hoofse taferelen. Een van de taferelen bestaat uit een rijk gekleed koppel dat omringd wordt door een gevolg van bedienden in Mongoolse klederdracht met gevederde hoeden die hen eten en drinken aanbieden en voorwerpen dragen die het bewijs zijn van een vorstelijk leven zoals een parasol, een valk en een luit. De tas is ook versierd met een rijmende inscriptie die speciaal voor de tas is samengesteld en allerlei ingewikkelde geometrische patronen.

De tas is te bewonderen tot 18 mei in de Courtauld Gallery in Londen. (LV)
Foto: Courtald Gallery London