Jongeren (nog) niet aanwezig op Voedingssalon

4:47 PM Laetitia V. 0 Comments

Het Voedingssalon aan de Brussels Expo is na 16 dagen zopas afgelopen. Eten in alle vormen en maten verwelkomen de bezoeker, maar wie zijn de bezoekers? 
Het beeld van een grote, frisse, overzichtelijke ruimte vol chefs en keukenprinsessen is aan diggelen geslagen. Standjes met eten, vooral worst vallen op.Kookpotten en eetgelegenheden vullen het blikveld. Geen strakke witte ruimte met koks die proberen de mensen naar hun stand te lokken door lekkere geuren, maar verkopers die wat staan te lummelen en kletsen.

Ouderdom is ervaring 
De sterkste geur komt van een kaaskraam, waar niet veel mensen staan. Daarna verwelkomt de heerlijke geur van specerijen de klanten. Het standje van Asfar-kruiden staat al sinds 1976 op het Salon en Dris Christens (66) is de ideale persoon om te helpen bij de queeste naar jongeren. ‘Veel jongeren komen hier niet, zij beginnen pas te koken’, vertelt Dris. ‘Ouderen hebben meer ervaring en weten dus wat ze willen en wat ze moeten kopen.’ Jammer, maar misschien weet dit vriendelijk dametje welke trends er zijn in de kookwereld. ‘De verkoop van kruiden hangt af van het seizoen en verschilt ook per jaar. Op dit moment zijn het vooral de wild- en goulashkruiden. In juni zijn dat eerder grillkruiden.’ Logisch, juni is barbecueseizoen.

Tupperware voor jongeren 
Aan de ingang van het salon staat Tupperware. Alom gekend natuurlijk en dus is het er heel druk. Chantal Van Leeuwen (53) is verdeelster van Tupperware in Zaventem en is al sinds het begin van deze editie van het Salon aanwezig. ‘Er komen niet veel jongeren, maar ze komen altijd hier wel kijken. Vooral onze herbruikbare drinkflessen zijn populair bij de jongeren.’ We worden even onderbroken door mensen die willen betalen, maar zodra dat afgehandeld is, gaat ze gewoon verder. ‘Wat ze ook veel kopen, zijn die muffin- en cupcakeplaten of kleine schoteltjes voor aperitief.’ Charline Notredame (23) beaamt dit. ‘Meestal komen de mensen even kijken en schrijven zich dan in voor een Tupperwareavond. De gastvrouw/heer krijgt cadeautjes als hun vrienden iets kopen en dat vinden ze wel interessant’, lacht ze.
Kinderen zijn de toekomst 
Er wordt ook aan kinderen gedacht op het Voedingssalon. Claire Vandaele (63) staat te wachten met drie kinderen tot de workshop Kinderkok begint. Haar kleinkind Sterre (8) en haar twee vriendinnetjes Debora (9) en Mascha (8) worden al ongeduldig. ‘We zijn met school ook al geweest en hebben pannenkoeken gebakken, een dessert met mandarijnen, noedels met groenten, quiche en soep van appel en pompoen’, vertellen ze alle drie door elkaar. ‘Ik ben hier omdat zij dat vroegen, het is de eerste keer dat ik naar het Voedingssalon kom’, lacht Claire. ‘Er is gratis chocomelk. Het is hier leuk en groot. Er is alles en alles is lekker!’ ratelt Sterre verder. ‘Ik denk dat we volgend jaar wel opnieuw komen’, knikt Claire. Dan begint de workshop en alle kinderen krijgen een netje over het haar. Ze worden in groepjes verdeeld en krijgen elk een taak toebedeeld. Sterre en Mascha mogen groenten snijden, Debora gaat pannenkoeken bakken. Zij zijn de toekomst en lijken al goed hun plan te kunnen trekken. Het Voedingssalon heeft dus zeker nog een toekomst.