‘Elysium’: is het paradijs voor iedereen?

4:20 PM Laetitia V. 0 Comments

Een planeet waar niemand ziek of oud wordt, lijkt een droom, maar in Elysium van regisseur Neil Blomkamp is het waarheid. In 2154 is de technologie zo ver ontwikkeld dat de elite een eigen wereld heeft kunnen creëren. 
Op aarde is het leven een hel, met weinig groen en door de elite geprogrammeerde robots om de arme mensen in bedwang te houden. Fabrieksarbeider Max (Matt Damon) is een excrimineel in de sloppenwijken van Los Angeles die droomt van een leven op Elysium. Hij wordt dodelijk bestraald door uranium op de werkvloer en zal koste wat het kost op de planeet geraken waar speciale machines alles kunnen genezen. Jodie Foster speelt de koude Delacourt, die Elysium voor de elite wil houden en indringers meedogenloos laat neerschieten of terug naar de aarde sturen.

Not over the top 
Het science-fictiongehalte van de film is hoog, met een blinkende planeet aan de hemel, wapens uit de toekomst en allesgenezende machines. Maar het ziet er allemaal realistisch uit, niet over the top zoals bij de meeste sci-fi-films. Matt Damon zet een held neer die er alles aan doet om te genezen, zelfs terug de criminele wereld induiken. Jodie Foster is de kille en gevoelloze Delacourt die er alles aan doet om haar planeet voor de superrijken te houden. Mensen vermoorden om haar planeet zuiver te houden is voor haar als ademen. Wanneer zij ontdekt dat Max haar plannen om de macht over te nemen dwarsboomt, stuurt ze de geschifte psychopaat Kruger op hem af. Loopt het goed af voor onze geliefde held of is Kruger te gek om dood te gaan?

Serieus spannend 
Neill Blomkamp is een Zuid-Afrikaanse regisseur die gebruik maakt van zeer natuurlijke en realistische computereffecten. Hij behaalde in 2009 een groot succes met District 9, en deze nieuwe film was een poging om dit te evenaren.

Een verhaal vol spannende elementen, achtervolgingen, explosies en een ietwat voorspelbaar onvoorspelbaar einde. Zou Blomkamp’s wereld realiteit kunnen worden of is hij te ver gegaan?
Foto: Youtube