'Jullie zijn ons visitekaartje' (Machteld Verbruggen)

4:18 PM Laetitia V. 0 Comments

In kleine groepjes druppelden de afgestudeerden Communicatiemanagement en Journalistiek met hun ouders gisterenavond binnen om eindelijk hun diploma op zak te steken. Menig lief of broer/zus vergezelde ook nog de pas afgestudeerden waardoor de cafetaria van de Mechelse campus De Vest helemaal vol zat. 
Na een korte introductie door het nieuwe opleidingshoofd Journalistiek Iris De Roover, kwam de diploma-uitreiking op gang met Michael Illegems. Illegems is drie jaar geleden afgestudeerd, werkt nu voor Knack en Knack.be en deelt graag zijn ervaringen met de nodige humor. Met zijn toch wel Antwerpse accent eindigde hij de toespraak met 10 nuttige tips voor deze pas afgestudeerden. Nadien volgde een woordje van de nieuwe algemeen directeur Machteld Verbruggen. Met enige trots vertelde ze een kleine primeur: de visitatiecommissie noemde de journalistieke opleiding van Thomas More in Mechelen de beste van alle Vlaamse journalistenopleidingen. ‘Wij zijn niet alleen jullie visitekaartje, jullie zijn ook ons visitekaartje’, besloot ze treffend.

De beste school
Docente Lieve Roegiers blikte voor de printstudenten terug met enkele artikels en de nodige grappige foto’s. Daarna was het de beurt aan oudstudente Erica Priem. Zij was vooral dankbaar voor de technische onderdelen van de opleiding, die voor de nodige ervaring hebben gezorgd die nu niet meer weg te denken is uit de professionele wereld. ‘Morgen ga ik naar de nieuwsredactie en ik zal eraan denken om te vertellen dat dit de beste school is. Maar dat wisten we al’, eindigde ze met een lach.

Docenten Tom Rumes en Thomas De Weerdt maakten een eigen show voor de televisiestudenten. Met veel grapjes, foto’s die studenten liever niet terug hadden gezien en gephotoshopte foto’s entertainden ze het publiek. De vorig jaar afgestudeerde student radio Jasper Kuylen vertelde over zijn stage bij Radio 1, die zo’n succes was dat hij er mocht blijven. ‘Ik ben goed in mijn job, dat mag ik wel zeggen,’ vertelde hij, ‘maar dit is te danken aan de school.’ Jeroen Franssens deed het op z’n Jeroens met een zelfgemaakte PowerPoint ondersteund door een muziekje en dankte de studenten voor hun enthousiasme.
Uitstekende studenten 
Ook studenten IRJ (Internationale Researchjournalistiek) waren aanwezig. Zij werden bedankt door Rafael Njotea voor hun uitstekende onderzoeksjournalistiek. Zij kregen als eersten hun diploma in handen. Een enkele studente kreeg een bidiplomering voor haar jaar aan de HELHa (Haute École Louvain en Hainaut) in Doornik. Philippe Deconinck sprak vol lof over deze uitwisseling en hoopte dat er nog velen zouden afstuderen met bidiplomering.

Weer een feestje 
Na de uitreiking was er een receptie met wijn, bier, sinaasappelsap en verschillende hapjes op de eerste verdieping van campus De Vest. Het was nogal druk en iedereen moest wat proppen om plaats te vinden. Proberen iemand aan de andere kant van de gang te spreken, was bijna onmogelijk, maar de sfeer zat er in. Heel wat gediplomeerden waren het studeren nog niet beu, zo bleek bij een rondvraag, en besloten een nieuwe studie te volgen: van Batac aan de eigen hogeschool tot filmstudies aan het Rits of Communicatiewetenschappen aan de VUB of de UGent. Zij kunnen binnenkort allicht opnieuw aanschuiven voor weer een diplomafeestje.